Moto braucēja pazaudētās atslēgas

Saulainā marta dienā devos nelielā pastaigā pa tuvāko apkārtni kopā ar savu ģimeni un līdzi paņēmu kameru, lai pafotografētu kaut ko interesantu. Šajā laikā Latvijā ir ļoti agrs pavasaris un daba knapi mostas no ziemas miega. Ziema nebija pārāk barga un šogad sniega sega nebija stipri bieza, kas ļāva marta mēnesī jau uzziedēt vienam, otram kārklam vai pūpolam.

Es centos tuvplānā nobildēt pūpolu, kurš drīz jau uzziedēs ceļmalā, kad patālāk sadzirdēju skaļu motocikla motora rūkšanu, kas liecina tikai par lielu ātrumu un pārgalvīgu braucēju. Es nevēlējos, lai dzīvojamā rajonā, kur rotaļājas arī mazi bērni kāds pārgalvīgi brauc ar motociklu un paliek nesodīts, tamdēļ nolēmu šo pārgalvīgo braucēju nofotogrāfēt. Secināju, ka līdz šim lietotajā M režīmā uzstādītie parametri nederēja ātrā kustībā esoša objekta fotografēšanai, tamdēļ nolēmu pārslēgt vismaz daudz piemērotāko automātisko režīmu. Ātrumā nepaspēju uzslēgt piemērotu režīmu, bet kādu no režīmiem pārslēdzu. Es nodomāju, ka paspēju uzslēgt automātisko režīmu un centos notvert kadru, ievērojot 1/3 likumu. Man izdevās vienu kadru nobildēt, kurš vēlāk mājās man atklāja interesantas nianses.

Ar šo atgadījumu vēl visi tās dienas piedzīvojumi nebeidzās. Kad motobraucējs bija labā gabalā, tad skaļi žvadzēdams līdz mums atripoja atslēgu saišķis. Es sapratu, ka tās atslēgas pieder nevienam citam, kā nofotografētam motobraucējam. Vēlāk, izmantojot sociālos tīklus, atradu atslēgu īpašnieku un atdevu tam pazaudēto mantu, kā arī aizrādīju, lai turpmāk ievēro noteikumus. Es arī saprotu to, ka visu ziemu motobraucējs taupījies, lai pavasarī, kad siltāks laiks, izbaudītu ātrumu, ko sniedz motocikls, bet ne šajā vidē, kur tas var apdraudēt citus.

Dienas vakarā, kad aplūkoju iegūtās fotogrāfijas, es biju patīkami pārsteigts par iegūto attēlu. Te redzams ātri braucošs motobraucējs, izplūdis fons, kas piedod ātruma un kustības ilūziju, un arī braucējam izkrītošais atslēgu saišķis, kurš ar inerci turpina kustību. Turklāt attēlā paspēju ievērot 1/3 likumu. Kādu tad fotografēšanas režīmu man steigā izdevās ieslēgt?

Par brīnumu šo interesanto attēlu ieguvu EFFECTS režīmā, kurā iestatīts bija “Miniature Effect” no kādas iepriekšējās reizes, kad šo režīmu testēju.

Pārējiem foto fanātiem novēlu būt īstajā vietā un īstajā laikā ar aparātu, kā arī bildēt ne to, ko redzat, bet bildējat to, ko saskatat! Lai veicas!

Mans aprīkojums:
Camera: Nikon D5200
Objektīvs: Nikkor AF-S DX 18-55 f/3.5-5.6 G VR.
Bildes parametri: “Miniature Effect”, F11, 1/125sec., ISO-160, 55mm.

Papildus bildes apstrāde netika veikta.